Nieuws

Recensie

Titel boek: Leiderschap in ontwikkeling

Auteur: Thecla Goossens

Het eerste Nederlandstalige studieboek over leiderschap voor het HBO is een schot in de roos. In vogelvlucht behandelt hogeschooldocent Thecla Goossen in ‘Leiderschap in ontwikkeling’ zeer lezenswaardig alle relevante thema’s: oorsprong, definities en theorieën over leiderschap en komen de meest invloedrijke denkers aan bod. Ethiek schuwt zij niet: want er zijn goede en slechte leiders. Een foto illustreert de Machiavelliaanse leider vertolkt door de nietsontziende politicus Frank Underwood in de serie House of Cards. Kevin Spacey die de rol speelt is inmiddels van zijn voetstuk gevallen door de #MeToo beweging die de acteur betichtte van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een gevalletje van niet-integer leiderschap. Het boek is trouwens een aanrader voor coaches. Daarover later meer.

Leiderschap is bij vlagen verworden tot een modebegrip en aan inflatie onderhevig. De auteur schept orde en nuanceert door hoofdstukken met de titel ‘wat is leiderschap’ en ‘wat doet de leider’.

Didactiek is aan Goossen toevertrouwd. Ieder hoofdstuk begint met een opsomming van de begrippen die behandeld worden en halverwege poppen reflectievragen op. Literatuursuggesties en een samenvatting complementeren het.